Alergia pokarmowa: definicja, objawy i rozwój.

W przypadku alergii na jakiś pokarm (jajko, mleko, ryby itp.) układ odpornościowy reaguje nagłym wystąpieniem objawów zapalnych. W każdym wieku alergia pokarmowa może powodować objawy ze strony układu oddechowego, skóry lub układu pokarmowego. Może również wystąpić wstrząs anafilaktyczny.

Co to jest alergia pokarmowa?

Alergia pokarmowa to zespół nieprawidłowych reakcji immunologicznych, które występują po spożyciu określonego pokarmu. Ten pokarm, który normalnie jest nieszkodliwy dla organizmu, nazywany jest „alergenem”.
Ten rodzaj alergii przebiega w ścianie przewodu pokarmowego w dwóch etapach.

  1. Pierwszy kontakt z alergenem pozostaje bezobjawowy. Prowadzi to jednak do uczulenia na dany pokarm i wytworzenia przeciwciał skierowanych przeciwko niemu (w szczególności immunoglobulin E). Przeciwciała te przyczepiają się do mastocytów (komórek zaangażowanych w system obronny organizmu).
  2. Podczas drugiego kontaktu z alergenem dochodzi do pobudzenia mastocytów. Następnie uwalniają one substancje takie jak histamina, powodując objawy zapalne (np. nieżyt nosa, egzema).
    W Europie wzrasta liczba alergii pokarmowych. Występuje u 6% dzieci i ponad 3% dorosłych.

Alergia a nietolerancja pokarmowa.

Nie należy mylić nietolerancji pokarmowej z alergią pokarmową.
Istnieją schorzenia, które czasami są mylone z reakcją alergiczną na pokarm.
Nietolerancja laktozy (cukru występującego w mleku), która powoduje gazy, bóle brzucha i biegunkę oraz nietolerancja glutenu lub „celiakia”, która również może powodować problemy trawienne. W przeciwieństwie do objawów alergicznych, które występują natychmiast po spożyciu danego pokarmu, objawy nietolerancji laktozy lub glutenu pojawiają się stopniowo i są długotrwałe.
Objawy związane ze spożywaniem pokarmów bogatych w histaminę lub tyraminę. Substancje te występują w obfitości w wielu produktach spożywczych, takich jak ryby, fermentowane sery, wędliny i czekolada. U niektórych osób, które mają niedobór pewnych enzymów, substancje te gromadzą się w organizmie i mogą powodować objawy podobne do alergii, często na skórze, takie jak egzema, lub, rzadziej, w drogach oddechowych (takie jak astma). Ale to nie jest alergia.

Jakie produkty mogą wywołać alergię pokarmową?

W oparciu o najnowsze badania naukowe lista zidentyfikowanych alergenów jest regularnie aktualizowana. Oprócz żywności obejmuje on również pochodne żywności i dodatki do żywności. Obecność tych substancji w produktach wprowadzanych do obrotu jest podawana na ich etykietach. Dlatego ważne jest, aby uważnie je przeczytać, jeśli masz alergię pokarmową.
Istnieją również alergie krzyżowe (np. alergia pokarmowa i oddechowa), które mogą być wywołane przez dwie różne substancje zawierające te same elementy alergizujące. Na przykład, dana osoba może być uczulona zarówno na pyłki brzozy, jak i jabłka.

Objawy alergii pokarmowej.

Alergia pokarmowa objawia się inaczej u dzieci niż u dorosłych. Niektóre objawy wymagają pilnej pomocy lekarskiej.

  1. Objawy alergii pokarmowej u dzieci.
    Są one zróżnicowane, tak jak mogą być:
    a. nieżyt nosa ;
    b. astma;
    c. miejscowa lub uogólniona pokrzywka, czasami połączona z obrzękiem;
    d. zaostrzenia wyprysku atopowego.
    e. problemy trawienne, które nie są bardzo znaczące, a które powinny być traktowane jako reakcja alergiczna, zwłaszcza jeśli jedno z rodziców jest alergikiem (dziedziczność);
    f. ból brzucha połączony z kolką i częstym płaczem;
    g. refluks żołądkowo-przełykowy u niemowląt;
    h. zaparcia;
    i. wymioty;
    j. biegunka, zwłaszcza jeśli prowadzi do utraty wagi.
  2. Objawy alergii pokarmowej u dorosłych.
    Alergia u dorosłych może objawiać się jako:
    a. zespół ustny (swędzenie podniebienia i gardła, obrzęk warg), często występujący po zjedzeniu uczulających surowych owoców;
    b. pokrzywka;
    c. atak astmy;
    d. alergiczny nieżyt nosa;
    e. ból brzucha lub biegunka.
    Czasami objawy wymagające pilnej pomocy. W niektórych przypadkach ciężkiej alergii pokarmowej mogą pojawić się również poważne objawy:
    a. obrzęk gardła lub krtani;
    b. poważny atak astmy;
    c. wstrząs anafilaktyczny; występuje on znacznie częściej u dorosłych.

Co to jest wstrząs anafilaktyczny?

Jest to najsilniejsza reakcja alergiczna, o istotnym ryzyku. Wpływa na cały organizm, a konkretnie na następujące układy:

  • sercowo-naczyniowe (zaburzenia rytmu serca);
  • neurologiczne (złe samopoczucie, a nawet omdlenia);
  • oddechowy (atak astmy);
  • skóry i błon śluzowych (obrzęk naczynioruchowy, rozlana pokrzywka).

Wstrząs anafilaktyczny wymaga odpowiedniego leczenia ratunkowego, tj. domięśniowego wstrzyknięcia adrenaliny (substancji, która zwiększa częstość akcji serca i ciśnienie krwi oraz rozszerza oskrzela) oraz hospitalizacji.
Pacjenci z grupy ryzyka często przeżyli już mniej poważny wstrząs. Zazwyczaj wiedzą, co robić w przypadku wystąpienia objawów i mają przy sobie środki do leczenia doraźnego (samowstrzykująca dawka adrenaliny). Zdrowie.

Jak rozwija się alergia pokarmowa?

Rozwój alergii pokarmowej zależy od danego pokarmu. Jeśli mleko krowie wywołuje reakcję u dziecka, alergia znika w 80% przypadków w wieku od jednego do dwóch lat. Jeśli jajo jest odpowiedzialne za tę patologię, to u 60% dzieci goi się ona samoistnie około trzeciego roku życia;
gdy orzeszki ziemne, nasiona roślin oleistych, ryby i/lub skorupiaki powodują reakcję alergiczną, ustępuje ona znacznie rzadziej.