Amla- świetne źródło witaminy C.

Amla (liściokwiat garbnikowy/agrest indyjski/amalaki) to owoce pochodzące z drzewa z rodziny liściokwiatowych. Drzewo to rośnie głównie w Azji. Używana jest od wielu lat w medycynie ajurwedyjskiej (w Indiach). Owoce amli znane są ze swoich wszechstronnych właściwości. Amla swoje zastosowanie znalazła między innymi u osób chcących zrzucić dodatkowe kilogramy. Regularne spożywanie tych owoców obniża poziom cukru we krwi i dzięki temu pojawiają się napady nadmiernego apetytu.

 

Pakistanścy naukowcy z University of Sorgodha przeprowadzili eksperyment na dwóch grupach ludzi chorujących na cukrzycę typu drugiego. Pierwsza grupa regularnie dostawała lek na cukrzycę (glibenklamid), a druga dostawała sproszkowane owoce amli rozpuszczone w wodzie, rano i wieczorem. Zaobserwowano, że zarówno amla jak i lek, skutecznie obniżyła poziom glukozy we krwi. Warto również wspomnieć, że amla jest jednym z bardziej bogatych źródeł witaminy C. Witamina C wzmacnia odporność organizmu, pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Jeśli mamy problem z hipercholesterolemią możemy stosować te owoce prewencyjnie.

 

Owoce amli działają również protekcyjnie przeciw niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby. Naukowcy zauważyli, że regularne spożywanie amli zwiększa aktywność enzymów antyoksydacyjnych oraz poprawia stan pracy wątroby. Zastosowanie amli znajdziemy również w przemyśle kosmetycznym. Dodawana jest do kremów do twarzy, olejków czy henny do włosów. Owoce amli poprawiają kondycję naszych włosów, opóźniają przedwczesne procesy siwienia włosów czy działają przeciwłupieżowo. Amlę znajdziemy w postaci surowej (np. w sklep -ach indyjskich/z żywnością ekologiczną czy orientalną), w postaci sproszkowanej czy jako suplement diety.