- Pilates dla kobiet w ciąży — korzyści i bezpieczeństwo
- Ekologiczne podejście do druku opakowań kosmetycznych
- Zrozumienie Wiary i Filozofii: Dwie Kluczowe Publikacje
- Trwała ondulacja – czy warto? Wpływ na włosy, zalety i wady zabiegu
- Kosmetyki bez parabenów – dlaczego warto na nie stawiać i jak je rozpoznać?
Potrawka z piersi kurczaka z ciecierzycą
Mięso z kurczaka jest najczęściej serwowanym na naszych stołach rodzajem mięsa. Swoją popularność zawdzięcza łatwości w przygotowaniu, uniwersalności, niskiej cenie, dużej dostępności i delikatnemu smakowi. Szczególnie lubiane są piersi z kurczaka. Można z nich stworzyć wiele dań, w krótkim czasie. Nie wymagają szczególnych umiejętności kulinarnych, aby wyszły smaczne. Nie zawierają kości, są delikatne w smaku, dlatego są chętnie zjadane również przez dzieci. O kurczakach można mówić wiele. Warto wziąć jednak pod uwagę ich jakość. Poprzez duże zapotrzebowanie, zwierzęta te są często hodowane w strasznych warunkach. Podaje się im antybiotyki, aby przyspieszyć i wzrost. Dlatego ważnym jest czytanie etykiet i dołożenie kilku złotych, by kupić lepszej jakości mięso, np. kurczaka kukurydzianego lub tego pochodzącego z wolnego wybiegu. Dziś przygotujemy prze pyszną potrawkę, które każdemu przypadnie do gustu. Kurczak i dieta.
Składniki :
– 3 szt cebuli szalotki
– olej słonecznikowy
– 2 ząbki czosnku
– 2 podwójne piersi z kurczaka
– sól
– pieprz w ziarnach
– 100 g ciecierzycy w zalewie
– 50 g kukurydzy konserwowej
– szczypta kminu rzymskiego
– kilka ziaren kolendry w ziarnach
– 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
– 1 czerwona papryka
– 1 mała cukinia
– 2 łyżeczki suszonego oregano
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżka stołowa sosu worcestershire
Przygotowanie :
1). Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę.
2). Na patelnię wlać łyżkę oleju słonecznikowego i wrzucić cebulę. Podsmażyć na małym ogniu, aż cebula się zeszkli.
3). Obrać Czosnek i przecisnąć go przez praskę.
4). Piersi z kurczaka pokroić w 2 centymetrową kostkę, dodać na patelnię. Przyprawić szczyptą soli i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu.
5). Dodać szczyptę kminu rzymskiego i wymieszać.
6). W moździerzu rozetrzeć szczyptą kolendry w ziarnach i dodać do kurczaka. Dodać również mieloną ostrą paprykę i dokładnie wszystko wymieszać. Podsmażyć na małym ogniu co chwilę mieszając.
7). Paprykę umyć pod bieżącą wodą, usunąć gniazda Nasienne, pokroić w drobną kostkę.
8). Cukinie umyć i pokroić w drobną kostkę razem ze skórą. (jeśli nasiona są duże należy je usunąć)
9). Do kurczaka dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażać ok. 1 minutę, po czym dodać paprykę i cukinie. Wymieszać.
10). Dodać oregano i wymieszać, podsmażyć około 5 minut.
11). Dodać 100 g ciecierzycy i 50 g kukurydzy konserwowej. Zalać pomidorami z puszki. Wymieszać.
12). Dodać jedną łyżeczkę cukru i jedna łyżeczka soli oraz sos worcestershire. Dokładnie wymieszać.
13). Przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu około 10 – 15 minut.
14). Gotową potrawkę podawać w głębokich talerzach.