Śniadanie na ciepło – Tosty z pieczarkami i serem

Tosty, grzanki czy zapiekanki? Zwykłe podgrzanie pieczywa nadaje mu zupełnie innego wymiaru. Kto z nas nie pamięta z dzieciństwa chleba smażonego w jajku podawanego przez mamę na śniadanie. Choć kiedyś był to prawdziwy przysmak, wynikał z małej dostępności składników spożywczych. Dziś w sklepach półki uginają się od towarów, dzięki czemu mamy możliwość przygotowanie niezliczonej ilości potraw. Dziś zajmiemy się śniadaniem. Nawet dzieci wiedzą, że jest to najważniejszy posiłek dnia. Musi być smaczny i odżywczy, tak, aby dostarczyć nam energii i pozytywnie nastawić na cały nadchodzący dzień, w którym czeka nas wiele wyzwań i pracy. Najedzony człowiek, to szczęśliwy człowiek, prawda? Dlatego dzisiejsze śniadanie będzie łatwe w przygotowaniu, tanie i pyszne, podawane na ciepło. Do tego wystarczy dobra kawa i można podbijać świat. Dieta i śniadanie.

Składniki:

– 16 szt średniej wielkości pieczarek
– olej słonecznikowy do smażenia
– 2 łyżki stołowe masła
– 2 łyżki stołowe roztopionego masła
– szczypta suszonego tymianku
– sól
– pieprz ziarnisty
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki stołowe białego wytrawnego wina
– 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
– 3 gałązki świeżej natki pietruszki
– 50 g sera gouda w kawałku
– 50 g sera cheddar w kawałku
– 8 kromek pszenno – żytniego chleba tostowego

Przygotowanie:

1). Pieczarki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
2). Na patelnię wlać odrobinę oleju i dodać dwie łyżki masła.
3). Pokrojone Pieczarki wrzucić na rozgrzana patelnię z roztopionym tłuszczem. Nie mieszać.
4). Dodać szczyptę suszonego tymianku i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu.
5). Cebule obrać i pokroić w kostkę.
6). Pieczarki zamieszać, dodać przeciśnięty przez Praska Czosnek i cebulę. Wymieszać.
7). Dodać dwie szczypty soli i dwie Łyżki Stołowe białego wina. Dusić do odparowania wina.
8). Dodać jedną łyżkę stołową octu balsamicznego. Podsmażyć dwie – 3 min, bez przerwy mieszając.
9). Podsmażone Pieczarki przełożyć do miski, pozostawić aby trochę przestygły.
10). Natkę pietruszki drobno posiekać, dodać do pieczarek i wymieszać.
11). Ser Gouda i ser cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do pieczarek i wymieszać.
12). Grill elektryczny lub opiekacz do tostów rozgrzać.
13). Na kromkę chleba tostowego nałożyć solidną porcję farszu i przykryć drugą kromką pieczywa. Wierzch posmarować odrobiną roztopionego masła.
14). Tosty opiekać w opiekaczu lub grilla, do momentu, aż chleb nabierze złotego koloru.
15). Wyciągnąć z opiekacza i podawać na ciepło.