Zapiekane roladki z cukinii w sosie pomidorowym

Cukinia, zwana również kabaczkiem, wciąż jest mało popularna na polskich stołach. Niewielu ludzi wie jak ją przyrządzić, a tak naprawdę jest bardzo wdzięcznym w obróbce warzywem, które jest cennym źródłem witamin i minerałów. Przede wszystkim zapobiega zakwaszeniu organizmu, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego i wspomaga proces trawienia. Spożywając cukinię, w naturalny sposób pozbywamy się toksyn z organizmu, a także przywracamy w nim równowagę kwasowo – zasadową. Dzięki zawartości kwasu foliowego jest szczególnie polecana kobietą będącą w ciąży.  Cukinia i dieta.

Składniki:

– 2 cukinie
– szczypta soli
– pieprz ziarnisty
– oliwa z oliwek
– 250 g półtłustego twarogu
– 100 g sera gouda
– 1 ząbek czosnku
– 2 gałązki świeżej bazylii
– 1 jajko
– 1 puszka krojonych pomidorów

Przygotowanie:

1). Cukinie dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Pokroić w cienkie, około pół centymetrowe podłużne plastry.
2). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
3). Na blasze rozłożyć plastry cukinii, posolić i skropić oliwą z oliwek, dobrze natrzeć każdy plaster. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 15 min. Wyciągnąć pozostawić do ostudzenia.
4). Twaróg przełożyć do miski.
5). Połowę sera gouda zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do twarogu.
6). Ząbek czosnku obrać i zetrzeć na tarce, dodać do sera.
7). Gałązki Bazylii umyć pod bieżącą wodą porwać w rękach na małe kawałki i dodać do miski. Przyprawić szczyptą soli i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu.
8). Do miski ze składnikami wbić całe jajko.
9). Dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników.
10). Na każdy plaster cukinii nałożyć jedną łyżkę stołową przygotowanego farszu z twarogu i zawijać. Przekładać roladki do żaroodpornego naczynia.
11). Roladki zalać przecierem pomidorowym.
12). Zetrzeć pozostało porcje sera gouda i posypać wierzch roladek.
13). Wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piec około 15 – 20 min. Po wyciągnięciu przestawić listkami świeżej bazylii i podawać na talerzach.