- Pilates dla kobiet w ciąży — korzyści i bezpieczeństwo
- Ekologiczne podejście do druku opakowań kosmetycznych
- Zrozumienie Wiary i Filozofii: Dwie Kluczowe Publikacje
- Trwała ondulacja – czy warto? Wpływ na włosy, zalety i wady zabiegu
- Kosmetyki bez parabenów – dlaczego warto na nie stawiać i jak je rozpoznać?
Zdrowe, domowe ciastka
Na regałach w sklepie spotkać się można z różnego rodzaju ciasteczkami — zbożowymi, w czekoladzie, z masłem orzechowym, bez cukru. Wybór jest naprawdę duży, jednak większość z nich ma słaby skład pod względem tego, z czego powstały. Dlatego warto wykonać je samemu — ciasteczka zdrowe domowe pyszności to smaczna przekąska, w której znajdować się będą potrzebne właściwości odżywcze.
Pełne zdrowia
Zdrowie w ciasteczkach? Czy w ogóle ciasteczka mogą być zdrowe? Przecież to wyrób, w którego smaku króluje słodycz, więc muszą zawierać cukier — tak, to prawda, jednak nie zawsze musi to być cukier biały. W jego miejsce można postawić produkty, które są słodkie ze swojej natury, a przy tym ich wpływ na organizm przyniesie korzyści. Przykładem niech będzie użyty w poniższym przepisie na zdrowe ciastka syrop klonowy.
Jak wskazuje nazwa, syrop klonowy to dar klonów — drzewa, którego liść jest symbolem Kanady. Właściwości, jakie wykazuje ów syrop, to między innymi poprawa odporności i stanu skóry, wspomaganie procesu odchudzania i pracy mózgu, obniżenie poziomu cholesterolu, poprawa przemiany materii. Oczywiście należy używać go z umiarem — choć ma mniej cukru niż cukier biały i miód, to wciąż 1 łyżka syropu to około 33 kilokalorii.
Połączenie syropu klonowego i zdrowych składników, jakimi są żurawina suszona, amarantus, słonecznik, sprawi, że dość szybko przygotować można ciastka, które staną się domowymi pysznościami, a ich jedzenie będzie nie tylko sposobem na zaspokojenie ochoty na coś słodkiego, lecz również metodą dostarczenia swojemu organizmowi cennych witamin, pierwiastków i minerałów.
Składniki:
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- ⅓ szklanki ziaren słonecznika
- ⅓ szklanki pestek dyni
- 1/3 szklanki nasion sezamu
- ½ szklanki krojonych migdałów
- 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka kardamonu mielonego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
Przygotowanie
W rondelku na palniku połączyć ze sobą olej kokosowy i syrop klonowy.
Następnie w misce wymieszać migdały krojone, pestki z dyni, ziarna słonecznika, nasiona sezamu, amarantus ekspandowany, suszoną żurawinę, kardamon oraz cynamon. Należy zrobić to dokładnie.
Jako kolejne składniki dodać wcześniej przygotowaną mieszankę na palniku oraz jajko.
Przełożyć mieszankę do małego pojemnika i odłożyć ją do góry dnem bezpośrednio na papier do pieczenia. Kiedy uformuje się w ten sposób kilka babek, wstawić je do piekarnika w temperaturze 160 stopni Celsjusza na 10-15 minut.