Zupa pomidorowa

Zupa krem ​​z pomidorów: idealna zupa na lekki i smaczny lunch – przepisy

 

Domowa zupa pomidorowa to lekkie i smaczne pierwsze danie idealne na lato, ale do przygotowania przez cały rok. W gorącym sezonie możesz przygotować go z dojrzałymi pomidorami, wybierając mięsiste lub jeśli wolisz słodsze smaki możesz użyć pomidorków koktajlowych. Zimą można zamiast tego użyć sosu pomidorowego lub pulpy pomidorowej. W przeciwieństwie do gazpacho , przecier pomidorowy można spożywać na ciepło lub na zimno: idealna lekka zupa dla tych, którzy nie chcą spożywać zbyt wyszukanych potraw, bez poświęcania smaku. Zupa pomidorowa smakuje osobom w każdym wieku.
Przygotowanie: 60 min
Składniki

  • POMIDORY 1,5 Kg
  • CEBULA 1
  • BULION WARZYWNY 500 ml
  • CUKIER 1 łyżeczka
  • BAZYLIA 10 liści
  • SÓL MORSKA
  • OLIWA Z OLIWEK Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA

Jak przygotować zupę pomidorową

 

Pomidory umyć, zblanszować i zdjąć skórkę. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie usunąć pestki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej z posiekaną cebulą, doprawić i dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem oraz dodać cukier. Teraz dodaj bulion i gotuj pod przykryciem i na małym ogniu przez około 20 minut. Dodaj część bazylii i za pomocą miksera uzyskasz gładką i miękką śmietankę. Podawaj zupę pomidorową i dodaj kilka listków bazylii, dodając do dania chrupiące grzanki.

Rada

Aby nadać zupie pomidorowej pikantny akcent, dodaj 1 świeżą papryczkę chili lub kilka kropel Tabasco do rondla z oliwą i przetworzoną cebulą. Można ją następnie wzbogacić aromatycznymi ziołami, przyprawami, takimi jak kurkuma, czy mieszanką nasion. Aby nadać potrawie większej miękkości, do składników można również dodać ziemniaka: pokroić w kostkę i ugotować w rondelku z oliwą i cebulą. Następnie dodaj pomidory i kontynuuj zgodnie z przepisem.
Oprócz podania jako pierwsze danie, zupę pomidorową można podawać również jako smaczną przystawkę, do podania w jednoporcjowych miseczkach.
Aby potrawa była bardziej efektowna, dodaj trochę świeżej śmietany, którą ułóż na środku tworząc spiralę łyżką. Zupę pomidorową można również przygotować bez bulionu: ugotować surowe pomidory, pokrojone na małe kawałki i bez skórki, w rondlu z oliwą i czosnkiem lub cebulą. Dodaj bazylię i gotuj przez około 30 minut. Usuń czosnek i zmiksuj wszystko blenderem ręcznym. Gotuj przez kolejne 20 minut, ostudź i podawaj. Krem będzie gęstszy.

Jak zachować zupę pomidorową

Przecier pomidorowy można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 3 dni w szczelnym pojemniku.