- Pilates dla kobiet w ciąży — korzyści i bezpieczeństwo
- Ekologiczne podejście do druku opakowań kosmetycznych
- Zrozumienie Wiary i Filozofii: Dwie Kluczowe Publikacje
- Trwała ondulacja – czy warto? Wpływ na włosy, zalety i wady zabiegu
- Kosmetyki bez parabenów – dlaczego warto na nie stawiać i jak je rozpoznać?
Zupa pomidorowa
Zupa krem z pomidorów: idealna zupa na lekki i smaczny lunch – przepisy
Domowa zupa pomidorowa to lekkie i smaczne pierwsze danie idealne na lato, ale do przygotowania przez cały rok. W gorącym sezonie możesz przygotować go z dojrzałymi pomidorami, wybierając mięsiste lub jeśli wolisz słodsze smaki możesz użyć pomidorków koktajlowych. Zimą można zamiast tego użyć sosu pomidorowego lub pulpy pomidorowej. W przeciwieństwie do gazpacho , przecier pomidorowy można spożywać na ciepło lub na zimno: idealna lekka zupa dla tych, którzy nie chcą spożywać zbyt wyszukanych potraw, bez poświęcania smaku. Zupa pomidorowa smakuje osobom w każdym wieku.
Przygotowanie: 60 min
Składniki
- POMIDORY 1,5 Kg
- CEBULA 1
- BULION WARZYWNY 500 ml
- CUKIER 1 łyżeczka
- BAZYLIA 10 liści
- SÓL MORSKA
- OLIWA Z OLIWEK Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA
Jak przygotować zupę pomidorową
Pomidory umyć, zblanszować i zdjąć skórkę. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie usunąć pestki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej z posiekaną cebulą, doprawić i dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem oraz dodać cukier. Teraz dodaj bulion i gotuj pod przykryciem i na małym ogniu przez około 20 minut. Dodaj część bazylii i za pomocą miksera uzyskasz gładką i miękką śmietankę. Podawaj zupę pomidorową i dodaj kilka listków bazylii, dodając do dania chrupiące grzanki.
Rada
Aby nadać zupie pomidorowej pikantny akcent, dodaj 1 świeżą papryczkę chili lub kilka kropel Tabasco do rondla z oliwą i przetworzoną cebulą. Można ją następnie wzbogacić aromatycznymi ziołami, przyprawami, takimi jak kurkuma, czy mieszanką nasion. Aby nadać potrawie większej miękkości, do składników można również dodać ziemniaka: pokroić w kostkę i ugotować w rondelku z oliwą i cebulą. Następnie dodaj pomidory i kontynuuj zgodnie z przepisem.
Oprócz podania jako pierwsze danie, zupę pomidorową można podawać również jako smaczną przystawkę, do podania w jednoporcjowych miseczkach.
Aby potrawa była bardziej efektowna, dodaj trochę świeżej śmietany, którą ułóż na środku tworząc spiralę łyżką. Zupę pomidorową można również przygotować bez bulionu: ugotować surowe pomidory, pokrojone na małe kawałki i bez skórki, w rondlu z oliwą i czosnkiem lub cebulą. Dodaj bazylię i gotuj przez około 30 minut. Usuń czosnek i zmiksuj wszystko blenderem ręcznym. Gotuj przez kolejne 20 minut, ostudź i podawaj. Krem będzie gęstszy.
Jak zachować zupę pomidorową
Przecier pomidorowy można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 3 dni w szczelnym pojemniku.