Kompot z czereśni do słoików

Kompot z czereśni do słoików – dieta

Kto z nas nie lubi czereśni. Szczególnie uwielbiane przez dzieci. Są słodsze niż wiśnie, dlatego są tak chętnie zajadane zarówno przez dużych jak i małych. Obecnie czereśni w polskich sadach jest coraz mniej, a ich cena z roku na rok mocno szybuje w górę. Są to bardzo zdrowe owoce. Naukowcy udowodnili, że hamują proces starzenia się skóry, a także oczyszczają nasz organizm z toksyn i nadmiaru soli. Za sprawą dużej zawartości potasu, mają także dobroczynny wpływ na serce. Poprawiają pracę tarczycy i układu pokarmowego. Są bardzo polecane dla kobiet w ciąży i osób starszych. W słoikach spokojnie można zatrzymać ich smak i zimą cieszyć się pełnym aromatu i zdrowym napojem.

Składniki :

– 1 kg czereśni
– 1 łyżka miodu na słoik
– 0,8 l wody na słoik

Przygotowanie:

1). Czereśnie dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
2). Oddzielić szypułki.
3). Czereśnie razem z pestkami włożyć do słoika.
4). Zalać wodą tak aby zakryła wszystkie owoce.
5). Nałożyć po łyżce miodu do każdego słoika.
6). Zakręcić szczelnie słoiki.
7). Dno dużego garnka wyłożyć bawełnianą ściereczką. Włożyć słoiki i zalać wodą do 3/4 ich wysokości.
8). Pasteryzować ok. 20 minut, uważając aby nie doprowadzić do ich zagotowania.
9). Gorące słoiki ostrożnie wyciągnąć z wody i postawić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.
10). Gotowy kompot przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu przez minimum 1 miesiąc.